African art > African mask, tribal art, primitive art > Mende mask

Mende mask (N° 21315)

In de Afrikaanse kunst vormen de sowei maskers een geïdealiseerde voorstelling van vrouwelijke schoonheid door de Mende cultuur.
Ze belichamen watergeesten. Dit cefalomorfe masker is een voorbeeld van het type maskers dat bundu wordt genoemd en het belangrijkst is bij de Mende. Het gezicht heeft een hoog gewelfd voorhoofd dat de bovenste helft vormt, terwijl de smalle gelaatstrekken geconcentreerd zijn in het onderste gedeelte. Het gezicht lijkt te zijn gevat in een hals waarvan de plooien een overvloed aan vlees voorstellen, een symbool van welvaart. Het masker werd zwart geverfd of gekleurd met een bladwas en vervolgens ingewreven met palmolie. Fluweelachtig mat patina, erosies, lichte droogscheurtjes. De Mende-, Vaï- en Gola-culturen van Sierra Leone, Liberia en de westkust van Guinee zijn in de Afrikaanse kunst bekend om hun helmmaskers, met name die van het vrouwelijke initiatiegenootschap, Sandé, dat jonge meisjes voorbereidt op het huwelijk. De mannelijke samenleving, aan de andere kant, is de Poro samenleving.  Deze maskers, die betrekkelijk zeldzaam zijn in Afrika ten zuiden van de Sahara, worden door mannen gemaakt en door vrouwen gedragen. Als afsluiting van de rituelen verschijnt er een "geest", die een masker draagt bedekt met lange raffia vezels, en zwaait met een zweep om kwaadwillende geesten en tovenaars te verjagen.

("Afrikaanse kunst") ("L'art africain" Kerchache en "Masques africains de la collection Barbier-Mueller" coll. Adam Biro)  

Watch the video

Sold 


This item is sold with its certificate of authenticity

Estimated shipping cost

OriginEx-collection belge
EthnyMende
CountrySierra Léone
Material(s)wood
Height cm45
Width22 cm
Weight1.40 Kg
Estimated dating2ème halfxx°
Socle inclusOptional

You could also be interested by these items

You must login to access these options
   Warn me if a similar item is added to the catalog
   Warn me if the price decreases
Manage my alerts


You have question on this item ? contact us

21316

Previously viewed items
African art - Mende mask
African art  - 

© 2024 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73A Rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100
visa Master CardPaypal